Den Haag | Wassenaar

Een wandeling door de Japanse Tuin

Picture of the beautiful Japanese Garden at the Clingendael estate in The Hague.

4 jaar ago

Een wandeling door de Japanse Tuin

Morgen zal de Japanse Tuin van het landgoed Clingendael weer voor een paar weekjes open gaan. Hoewel ik niet het type ben die uren door tuinen en kassen kan lopen is een bezoek aan deze tuin zeker een aanrader. De dikke moslagen gecombineerd met het water en de bloeiende bomen stralen een rust uit en maken dit een mooie plek om even te ontspannen of schitterende foto’s te maken. De tuin is niet erg groot is een onderdeel van het landgoed Clingendael waar je goed kan wandelen, sporten, spelen in de speeltuin en picknicken.

Japanse Tuinen

Voordat Japan haar grenzen openstelde rond 1860 heeft de Japanse tuinkunst zich ontwikkeld zonder externe invloeden. Na deze openstelling was er een grote belangstelling voor Japanse tuinen, die zo anders waren dan de Europese. Grote verschillen waren er in het gebruik van ornamenten, de wijze van aanleg, het gebruik van stapstenen, de plantensoorten en vormsnoei. De Europeanen kopieerden bij terugkomst de Japanse tuinen, maar miste vaak de achterliggende gedachtes die de Japanners verfijnt hadden. Toch ontstonden er met veel talent en hulp van Japanse hoveniers er ook enkele zeer fraaie ‘Japonaiserie tuinen’, zoals de Japanse Tuin op het landgoed Clingendael. Deze tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door Margueritte M. Baronesse van Brienen, een van de toenmalige bewoonsters van het landgoed. Zij heeft per schip destijds Japan bezocht en enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het bijzondere aan deze tuin is dat het de enige Japanse tuin is uit 1910 in Nederland en dat de attributen dus echt uit Japan komen.

Wanneer te bezoeken?

Omdat de tuin erg kwetsbaar is, is deze slechts acht weken per jaar geopend. De voorjaarsopening loopt van zaterdag 25 april tot en met zondag 7 juni 2015 van 9:00 tot 20:00 uur. De opening begint om 12:00 uur. De najaarsopening is van 10 tot en met 25 oktober 2015 van 10:00 tot 16:00 uur. Honden, buggy’s en scootmobiles mogen de tuin helaas niet in en voor rolstoelen is er een aparte route.

Waar: Clingendael 7, Wassenaar
Buurt: Benoordenhout | Den Haag en Wassenaar | Den Haag
Website: denhaag.nl/japansetuin
Prijs: Gratis

Femke Administrator

Leave a comment

Blijf op de hoogte van aankomende events en activiteiten in Rotterdam en Den Haag door je in te schrijven voor de wekelijkse nieuwsbrief!