Den Haag | Centrum

Tong Tong Fair

Balinese dance on the Tong Tong Fair in The Hague

49 jaar ago

Tong Tong Fair

Al jaren ben ik gefascineerd tijdens de Tong Tong Fair: grote witte tenten op het Malieveld, lekkere geuren en mensen bepakt met tassen vol eten en andere mooie producten. Afgelopen week ben ik voor het eerst naar de Tong Tong Fair geweest en het was fantastisch! Wanneer je binnenkomt op de fair worden al je zintuigen direct getriggerd! Binnen een paar meter van de ingang kreeg ik al het gevoel dat ik op vakantie over een markt liep ergens in Azië. De Tong Tong Fair brengt de oosterse en westerse culturen samen op de best mogelijke manier.

Indische gemeenschap

In Den Haag is er een grote Indische gemeenschap die vanuit Indonesië naar Nederland gekomen is na de Tweede Wereldoorlog. De Indische gemeenschap is erg trots op hun rijke cultuur en wil deze graag laten zien. Natuurlijk vinden ze het ook leuk om er zelf van te genieten! De gemeenschap was gewend aan de gemengde culturen van Indonesiërs, Europeanen en bijvoorbeeld Vietnamezen. Daarom heeft de Tong Tong Fair ook kraamhouders uit deze landen uitgenodigd.

bottles of palm sugar liquor presented at the tong tong fair in the hague

Indonesisch Paviljoen

Ik begon mijn reis bij het Indonesische Paviljoen, waar prachtige spullen aangeboden werden zoals traditioneel kookgerei, mooie tassen en eten dat er voor mij allemaal nieuw uit zag. Er was een kraam waar erg lekkere koffie en palmsuikerlikeur verkocht werd. Gelukkig zijn zij in Nederland gevestigd en kan ik er gemakkelijk nog eens langs gaan. Later sprak ik met een Nederlandse vrouw die er recentelijk achter gekomen is dat zij een Indonesische prinses is en zij probeert nu het koninklijk erfgoed van haar familie te redden en onderhouden met haar foundation.

impression of products at the Grand Pasar

Grand Pasar

Toen was het tijd voor de kleurrijke Grand Pasar, een giga markt met producten vanuit heel Zuidoost Azië. Ik was gefascineerd door twee mannen uit Maleisië die van groenten prachtige bloemen sneden. Er waren ook een aantal kramen met natuurstenen waar mensen op zoek waren naar de juiste steen met helende krachten en mooie sieraden. Er stonden goede boeken, mooie kelim boots, keramische noodle schaaltjes en je kon zelfs kiezen voor een massage of je hand laten lezen.

A man is preparing my typical indonesian Martabak Alsi at the tong tong fair in The Hague

Heerlijk traditioneel eten

Het was moeilijk om dit gedeelte tot het eind te bewaren: het eetgedeelte. Denk aan heerlijke geuren, mooi opgemaakte borden en veel onbekende producten, lachende mensen en mooi gedecoreerde Warungs. Om de lijst met mogelijkheden wat korter te maken besloot ik iets nieuws te proberen en koos ik uiteindelijk voor de Martabak Asli. Een traditioneel Indonesische omelet gevuld met lam, groente en kruiden. Het was zo lekker! Gelukkig was de portie zo groot dat ik ook voor mijn vriend wat mee naar huis kon nemen zodat hij er ook van kon genieten. Saté en gebakken bananen waren ook erg populaire gerechten. Het eten is erg vers, de durians worden zelfs speciaal ingevlogen voor de Tong Tong Fair, en er is voor ieder wat wils. Selamat Makan!

woman are singing Balinese songs

Optredens

Het culturele programma telt bijna 200 shows en ik heb een fantastische Balinese dans gezien. Geweldig om te zien hoe deze vrouwen de controle hebben over ieder onderdeel van hun lichaam en ze met hun ogen sterke gezichtsuitdrukkingen maken. Naast de shows zijn er ook discussies, workshops en andere activiteiten. Kijk hiervoor naar het programma.

Ik heb ontzettend genoten van mijn bezoek aan de Tong Tong Fair, al mijn zintuigen zijn aan het werk gezet en het heeft me veel meer inzicht in de Indische cultuur gegeven. Je kan de fair tot en met 7 juni bezoeken. De Tong Tong Fair is open van 12:00 – 22:00 uur en tickets zijn beschikbaar vanaf €4,50 tot €16,50 (afhankelijk van leeftijd, dag van aankoop en festivaldag).
Femke Administrator

Leave a comment

Blijf op de hoogte van aankomende events en activiteiten in Rotterdam en Den Haag door je in te schrijven voor de wekelijkse nieuwsbrief!